Published On: ma, feb 5th, 2018

Zwijnde het zwijn van Schijndel nou wél of juist niet?

Ruikt een scheet van een spreeuw naar wormen? Kun je je straat in laten enten tegen hondsdrolheid? En denkt een varken inderdaad bij ieder stopcontact dat het een ingemetseld familielid is? Ik hoor je Schijndelse hersenen kraken. Vroeger wist ik het antwoord ook niet, maar sinds 1995 draai ik er mijn hand niet meer voor om. Toen kwam ik namelijk mijn huidige vriendin tegen, die is dierenarts en weet dus alles.

Zij was het ook die me zo’n maandje terug vertelde van dat zwarte zwijntje op het kerkhof van Schijndel, om precies te zijn achter de kerk aan de Boschweg. Omstanders hadden daar een varkentje gezien dat wild aan het wroeten was, “met een fanatisme waar de gemiddelde Schijndelse doodgraver een puntje aan kon zuigen”! Niet vreemd dat de wijkagent de hele buurt optrommelde om het knorrend geval te vangen. Thijs Weisfelt had hem bijna te pakken maar belandde met het diertje in de sloot. Later in een tuin aan de Evertsenstraat had Thijs meer geluk. Daar gaf het beestje zich gewoon over. Geen wonder zo dicht in de buurt van Hong Sheng, de Chinees. En uiteraard op de Evertsenstraat, want Evert betekent “ zo dapper als een zwijn”. Ja, dat heb ik ook van mijn vriendin.

Ik hou van dit soort ontsnappingsverhalen. Of het nou gaat om loslopende pony’s op de Bestseweg in Rooi, een legkip op het spoor in Oss of een losgebroken slachtkoe in de bossen bij Deventer, als ik ervan hoor, hoop ik altijd dat ze het dier nooit te pakken krijgen. Maar komt dat ooit voor? Jazeker. Bij ons naast. Vorig jaar vluchtte Mandela, de cavia van onze buurman. Dat huisdiertje was genoemd naar de Zuid-Afrikaanse held, “want die was ook zwart, en heeft ook bijna zijn hele leven achter de tralies gezeten nadat hij bij zijn familie was weggehaald”. Maar in plaats van 27 lange bajesjaren, vond de Mandela van onze buren het na een maand al mooi geweest. Vorige week kreeg onze buurman een ansichtkaart uit Cuba. Kortom, een successtory!

Tot slot nog een antwoord op een andere prangende dierenvraag: Jawel, je kunt best je middelvinger opsteken tegen een pitbull, maar doop hem niet eerst in de BBQ-saus.

KOOP NU!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Zwijnde het zwijn van Schijndel nou wél of juist niet?