Published On: ma, jul 7th, 2014

Boekelaar Manders heet Van Gaal

mark-vd-veerdonk3-289x3001Het leven zit vol mysteries. Waarom is de sleutelhanger zo populair, de uitvinding die het mogelijk maakt om al je sleutels in één keer kwijt te raken? Hoe krijgen ze zoveel slagroom in zo’n klein spuitbusje? En wie kwam er op het idiote idee om een missionaris een standje te geven? Misschien verklaar je me nou voor gek, maar ik denk serieus dat Louis van Gaal hier achter zit. Die man verzint namelijk iets, de hele wereld wijst vervolgens op zijn voorhoofd, maar uiteindelijk bereikt “gekke Louietje” wél zijn doel!? En hoe! Een champagnefles krijg je ook open door er een schip tegen aan te gooien. Altijd een verstopte neus? Vervang die neusspray voor één keertje door pepperspray. Kortom, doe het ’s anders! Is je boom vermist, spijker gewoon ‘s een foto op je hond. Dat is de wet van Van Gaal.

Voor hem was de aanstelling van een aparte penaltykeeper ook niet meer dan logisch. Dat heeft-ie een paar maanden geleden al bedacht. Daarna heeft hij een volstrekt onbekende jongen die de naam Krul draagt (zonder dat hij ze heeft) 7 weken lang alleen maar strafschoppen laten stoppen. Ik heb gehoord dat Krul zelfs zijn ontbijt van elfmeter op zich kreeg afgeschoten. Want creativiteit gecombineerd met doorzettingsvermogen maakt dat een mislukking zelfs geen optie meer is, zo beweert Louis.

Zo hier en daar kom je ze ook in onze regio tegen, de Van Gaaltjes. De mensen die een bizar idee hebben en daar met geen 6 paarden van af te brengen zijn. In Elsendorp woont een man die aan de wieg staat van de “lego-pantoffel”. Vaders en moeders die ’s nachts op blote voeten een kinderkamer inlopen, snappen het immense nut van zo’n soort slof, want stap je daarmee op een legosteentje, dan doet dat geen pijn meer, je wordt enkel een paar centimeter langer. De Elsendorper is al 25 jaar bezig om het op de markt te krijgen, – geen mens ziet er iets in – maar ik voorspel dat we over nóg ‘s 25 jaar allemaal op legosloffen lopen.

Boekelaar Jan Manders kreeg eind jaren ’80 het idee om bij Venhorst een omgekapt dennenbos te veranderen in een heidelandschap, zoals de Peel er vroeger uitzag. Staatbosbeheer gooide de kont tegen de krib, bestuurders verklaarden hem voor gek, maar Manders zette door. En nu bestaat park Voskuilenheuvel 25 jaar. Manders heet eigenlijk Van Gaal.

 

About the Author