Published On: wo, feb 22nd, 2023

Wat deed Jeroentje Dijsselbloem op het dak van de school?

Ik wist niet eens dat-ie uit Son en Breugel komt. Tot een jaar of 10 terug. Toen las ik dat hij daar als Minister van  Financiën een nieuwe lagere school had geopend, met de even curieuze als toepasselijke naam “Bloktempel”. Ik heb vroeger ook als een dolle zitten blokken, maar een fijne herinnering is dat niet.

Jeroen Dijsselbloem negeerde dat trauma en kwam gewoon terug naar de plek waar hij op school had gezeten. Toen hem gevraagd werd naar zijn eigen tijd daar, antwoordde hij zeer diplomatiek met “Ik heb hier een fijne schooltijd gehad.” Ja ja dat zal wel. Tijdens zijn speech kwam dan toch nog de aap uit de mouw. Hij was een keer door de politie van het schooldak gehaald, omdat hij daar aan het skateboarden was. Jawel, skateboarden op het dak van j school, oké een lagere school, dus hard kon hij niet vallen, maar respect! Zie je wel, Jeroen  Dijsselbloem was vroeger al een hoogvlieger.

Maar wacht even, klopt dat wel? Daarom heb ik gisteren zijn schoolrapport van zijn middelbare school uit 1983 opgevraagd. Hier komen enkele bijzondere cijfers: Duits: 9. Grieks: 1. (met de aantekening “Jeroentje wil ermee ophouden” dat verklaart een boel), Gymnastiek 7. (“Jeroen klimt graag omhoog en werkt zich makkelijk uit de nesten”), Vlijt 8. en Wiskunde: 10. Wow! Met dat laatste cijfer stijgt hij nog meer in mijn achting. Wij hadden vroeger het vak drama, anderen noemde dat inderdaad wiskunde. Ik haalde zoveel onvoldoendes, ontelbaar in  het kwadraat. Cijfers zeiden me niets. Oh, wat was ik graag in de 14e eeuw geboren. Dan had ik ook heel wat minder jaartallen uit mijn hoofd hoeven leren. Een wiskundeproefwerk had voor mij slechts Olympische waarde; meedoen was belangrijker dan winnen. Ik ondertekende ze dan ook meestal met de naam “Van den Dommelwater”, want vroeg of laat zou ik zakken, dat kon niet anders.  Ik zag er ook het nut niet van in. Alsof Albert Einstein goed was geweest in aardrijkskunde!? Weet je, Mahatma Gandhi liep de marathon is 7 dagen, 3 uur en 15 minuten, en Attila de Hun was zelfs analfabeet, maar schreef toch geschiedenis!  Verspilde tijd, dat was die schooltijd, verder niks.

Maar nu ik de cijfers van Dijsselbloem zie, weet ik wel beter. Succes op school is wel degelijk een garantie voor de toekomst. Voor kinderen die kiezen voor een praktisch vak is Jeroen trouwens ook een mooi voorbeeld. Wie wil niet de hamer hanteren in de Eindhovense raadzaal? Hoe dan ook, wiskunde of niet, zorg wel dat je meetelt, kids.

En Jeroen, kom nou nondejuu van dat dak af!

About the Author