Published On: di, aug 26th, 2014

Boxmeerse klokken mogen niet meer beieren

mark-vd-veerdonk3-289x30012

“Drukfout”: drolletje langs de toiletpot. “Wagenziek”: misselijkheid tijdens het overmaken van de wegenbelasting. “Ogenblikje”: ijzeren doosje waar je je lenzen in bewaart. En de laatste definitie betreft het woord “torpedo”: volwassen tor die kleine kevertjes lastig valt.

Vrijwel ieder woord heeft meerdere betekenissen. De pier van Scheveningen kun je niet aan een hengel hangen, tijdens turnwedstrijden galoppeert het paard zelden weg en mijn tante kreeg bij toeval een toeval. Beieren is er ook zo een. Als ik dat woord zeg, dan denk je meteen aan Arjen Robben, blonde dames met hun boezem van kant gemaakt en grote pullen bier, niet? Het Brabantse woord Bavaria schijnt er rechtstreeks vanaf te stammen. Beieren zonder hoofdletter doet waarschijnlijk ook een belletje rinkelen. Maar laat ik nou, in mijn atheïstische argeloosheid, altijd gedacht hebben dat “beieren” een synoniem is voor het woord “luiden”. Dat blijkt dus een misverstand. Beieren gebeurt namelijk niet door doorsnee klokkenluiders. Nee, om dit speciale geluid uit een klok te halen zijn zogenaamde beiermannen opgeleid. Zij laten de klepel op ritmische wijze tegen de binnenzijde van de rand van de klok bewegen, en pas dan gaan klokken “beieren”.

Nooit geweten. En jij ook niet, geef maar toe. Het bekende klok en klepel verhaal. En nou komt ‘t: In Boxmeer mogen de pas gerestaureerde klokken van de Sint Petrusbasiliek nog wel luiden maar niet meer beieren. Althans, als het aan de restaurateur van de ruim 600 jaar oude klokken ligt. Door het beieren – een eeuwenoude traditie tijdens de Boxmeerse Vaart – worden die namelijk teveel beschadigd. Mijn reactie: Ja hallo, daar zijn die dingen toch voor? Waar gaat dat naartoe? Wordt vanaf volgende week ook de Middenpeelweg afgesloten? “Ja sorry, maar het asfalt ondervindt door het autoverkeer toch te veel schade”. En ook de elektrische toegangsdeur van de Albert Heijn in Mill zal vanaf morgen nog enkel tussen 13.30 uur en 13.45 uur open en dicht gaan, “anders wordt de slijtage te groot”.

Apekool! Maar de kerk gaat daar natuurlijk mee akkoord! De kerk, dezelfde instantie die ook tegen ongehuwde moeders is, terwijl nota bene Maria er ook een was!? Mijn standpunt: laat die klokken toch beieren. Daar zijn die dingen voor bedoeld! Je laat dat prachtige klokkenspel toch niet werkeloos bungelen? (Vreemd, maar dat laatste doet me ook weer aan priesters denken.)

Ik denk dat ik er nou maar ’s een punt achter zet. .

 

About the Author