Published On: zo, jan 25th, 2015

Brand in hennepkwekerij Boxmeer

knopbezetDe Walt Disney Company, een van de grootste media-conglomeraten ter wereld, heeft voor 4 miljard dollar alle Starwarfilms opgekocht. Sukkels zijn ‘t. Bij BOL.com koop je ze allemaal voor 89 euro!? Stom! In Grave zijn vorig jaar bij een overval op een supermarkt 124 pakken koffie gestolen. Dachten die dieven nou echt dat ze daarmee vredig zouden kunnen slapen? En in Boxmeer is van de week een hennepkwekerij in de fik gegaan. Nee, idioten, je moet die handel pas veel later roken! Worden wij mensen nou steeds dommer of lijkt dat maar zo?

Mijn tante Grada uit Haps deed al 15 jaar mee met de postcodeloterij, toen ze er achter kwam dat je ook zonder lidmaatschap naar dat televisieprogramma mag kijken. Ik was laatst bij haar op bezoek. Boven tafel hing een replica van de Mona Lisa, van Leonardo da Vinci, waarvan Grada zeker wist dat die op de Titanic had gezeten. De diepvriespizza die ze me voorzette was nog bevroren. “Grada, heb je de oven echt 20 minuten op 220 graden gezet?” “Nee”, zei ze “220 minuten op 20 graden, maar dat heeft toch hetzelfde effect?” Toen er werd aangebeld door iemand met een pakketje voor de buren zei ze: “Nee dommeriken, verkeerde huis, mijn buren wonen hiernaast, in het huis van de buren!”

Nee, tante Grada is geen licht. Nooit geweest. Haar zonnepaneel staat al heel haar leven op de maan gericht. In Maasziekenhuis Pantein is ze zelfs een keer gezakt voor haar bloedtest. Ieder jaar staat ze lachend op haar mammografie. Toen ze zwanger was verdubbelde haar IQ. Daarna is ze de pil gaan slikken en dat doet ze nu nog steeds, op haar 84e, om te weten welke dag van de week het is.

Toen ik bij Grada op bezoek was, wilde ik deze column uittypen maar dat liep toch even anders. Toen ik van de wc kwam, stond ze ineens bovenop mijn laptop: “”Mark, zeg ‘s hoe zwaar ik ben, want ik heb mijn leesbril niet op.” Ik zeg, “je weegt precies 775 euro.” Ongelofelijk toch?

En het ergste is, tante Grada is geen uitzondering. 90 procent van de mensheid is dom. Toen ik dat tegen Grada zei, antwoordde ze; “Zal best, maar gelukkig hoor ik bij die andere 15 procent!”

Mark van de Veerdonk

About the Author