Published On: di, mrt 31st, 2015

Dinsdag 31 maart: Molens in de frontlinie!

eierdop

“Osse Lievekamp geeft ruimte aan astronaut André Kuipers.” “Brand geblust in Schadewijk.” “Boer Geert kiest op vrouwendag voor Schaijkse Hetty”. Kijk, dat zijn heerlijke berichten, die kloppen tenminste. Daar word boer Mark vrolijk van, om met Geert te spreken. “Bij de workshop “Positief Denken” was de zaal  in Veghel halfvol.” Ook mooi. Dinsdag verscheen er een artikel met de titel “Molens in de frontlinie”. Het ging weliswaar over de open dagen van enkele Noord Limburgse molens … maar het stond nog niet op Kliknieuws.nl of het begon me toch te waaien …!? Heerlijk! Ik hou van dat soort logica.

Ik krijg met Pasen veel brieven van fans en andere columnlezers, die bij gebrek aan lieve familie of buren, verlegen zitten om een praatje. Vooral met Pasen is die behoefte groot, da’s ook logisch. Ze kwebbelen er dan heerlijk op los, meestal over klein persoonlijk leed.  Ik geniet vooral van de problemen waar een bepaalde logica in schuilt. “Mijn vader was sportvisser en wij hadden wormen.” Of “Ik zit in een therapiegroep over eenzaamheid maar ik ben steeds de enige die komt opdagen.” En deze is ook mooi: “Ik heb nooit in dienst gezeten, afgekeurd op mijn slechte oren.” Natuurlijk, de plicht kon roepen wat-ie wilde …

Het maakt ook niet veel uit wat ik dan terugschrijf. Ik heb een voorgedrukt briefje met de tekst. “Tjonge jonge, het is me wat, zeg. Nou, sterkte er mee. Een vrolijke Pasen gewenst en meelevende groeten van Mark.” Eitje! Echt, dat antwoord past overal op. “Beste Mark, ik woonde op een woonboot en had een relatie met mijn buurvrouw maar we zijn in de loop der tijd uit elkaar gedreven.” Hupla, daar gaat weer een standaard briefje de deur uit.  De afgelopen week heb ik maar één niet-standaard antwoord teruggestuurd. Een mevrouw uit Heesch schreef me dat niemand haar begreep. Toen schreef ik terug: “Hoe bedoel je?” Leek me logisch.

Het mooiste bericht kwam deze week uit Sint Anthonis. We weten allemaal hoe moeizaam het daar gaat met de beloofde privatisering van de sportvelden. Maar, zo kopt De Maasdriehoek met veel gevoel voor humor en sport: “Er zit nu ineens schot in.” Mooi, zeker als  DSV-voorzitter Jeroen Willems ook nog eens beweert dat “de kogel nog niet door de kerk is”. Topjournalistiek. In één woord KNAL!

Soms lees ik een bericht en daar krijg ik dan de kriebels van. Omdat het niet klopt. Neem deze:Kunsthistorica Marie Christine Walraven geeft woensdag 11 maart in de bibliotheek van Uden een lezing met de titel: Het geheim van Dresden”.  Hallo, dan is het toch niet meer geheim!?  Typisch de bibliotheek van Uden. Die was laatst “gesloten vanwege een opening”.  Kan toch niet! Jammer hoor. Wist je trouwens, als je kokend hete decafé koffie over je heen krijgt, dan kun je daarna toch niet rustig slapen!? Gruwelijk inconsequent, toch?

Tot slot nog een mooi kloppend feit. Spaanse riojawijn heeft een lichte houtskool-aroma. Vind je het gek, in de zomer staat half Spanje in de fik! Heerlijk.

Vrolijke Pasen gewenst door Mark van de Veerdonk

About the Author