Published On: zo, jun 1st, 2014

Feest voor Pastoor Theo van Osch

mark-vd-veerdonk3“Het geloof kan Berghem verzetten”, althans zo verstond ik dat als kind. Stel je voor, na een middagje bidden zouden de Berghemse Sint Willibrorduskerk en Openluchttheater Hoessenbosch 20 kilometer verderop in Zijtaart te vinden zijn, om maar een dwarsstraat te noemen. Prachtig toch!

Toen ik jong was geloofde ik in de Heilige drie eenheid: Kapitein Haddock, Johan Cruijff en Moeder Maria. Vooral van die laatste was ik fan. In mei liep ik als welpje altijd naar de Bosche Sint Jan. Daar staat een beeld van Maria, de Zoete Lieve Vrouw. Van echt bidden kwam het niet, daarvoor was ik veulste moe, maar het beeld van die glimlachende mix tussen Willeke Alberti en Sjoukje Dijkstra had wel iets. Alsof ze wilde zeggen: “Het komt wel goed, jongen”. Als ik er nu kom, steek ik nog altijd een kaarsje op.

Joop van den Ende claimt dat hij de musical naar Nederland heeft gebracht, maar dat is onzin. Ruim 1300 jaar geleden introduceerde een zekere Willibrordus al een voorstelling vol zang en verkleedpartijen. Het had een spannend verhaal met een happy end, en hij noemde die musical “Katholieke mis”. Het werd een hit. Maar net als kaarten versturen en foto’s afdrukken, is ook het kerkbezoek nog slechts een fractie van wat het ooit was. Mensen geloven het wel. “Waar gaat het om in het leven? Nou je moet een televisie hebben en een vrouw en ze moeten allebei werken. That’s it.” Voor een diepere boodschap gaan ze naar Albert Heijn. “Ome Mark, klopt het dat Jezus is opgepakt omdat hij twaalf aanhangers had … maar op geen enkele een kenteken?” Deze vraag van mijn 11-jarig neefje zegt genoeg.

Het Zoete Lieve Vrouwke van Den Bosch blijft glimlachen. Alsof ze wil zeggen: “Het komt wel goed, jongen”. En waarom ook niet? Afgelopen dinsdag was er weer een viering voor haar. In Katwijk aan de Maas, bij Cuijk … en dus niet aan zee, waar in het jaar 690 Willibrordus aankwam. Had ik er naartoe moeten lopen, zoals vroeger naar Den Bosch? Per slot, “Als gij niet wordt als kinderen, zult gij het Rijk Gods nooit binnentreden”. De Udense pastoor Theo van Osch en de Osse wethouder René Peters hebben dat goed begrepen. Theootje ging tijdens zijn jubileum lekker friet eten, en Renéke ging knikkeren op de nieuwe baan aan de Kastanjelaan.

Ook een zoet en lief weekend gewenst door

 

About the Author