Published On: wo, jun 24th, 2015

Gaat onze Tom van der Molen winnen?

9bc9c13363c4042e0dadc157c022a19e[1]Ik las laatst een boek over doping in het wielrennen. Is dat nou werkelijk prestatie-verhogend? Het had 115 pagina’s. Ik las voor het slapengaan een paar pagina’s, en viel als een blok in slaap.  Midden in de nacht werd ik wakker en toen zag ik tot mijn verbazing dat het boek al 267 pagina’s telde. Wauw!  Die nacht hoefde ik de lamp op het toilet niet aan te doen. Mijn urine verlichtte de gehele ruimte. Doping werkt dus en heeft meer voordelen dan je zou verwachten.

Wielrennen schijnt nog steeds niet schoon te zijn, al denk ik niet dat onze Tom van der Molen (Dumoulin) uit de verboden pillenpot snoept. Tom is puur natuur en wint, volgens mij, morgen de proloog. Let maar op! Een paar weken terig hadden we hier in Brabant ook wielerpret. De Duitse sprinter Greipel won toen in de Ster ZLM Toer een niemandallerige massasprint op de Rosmalense kasseien. Eerder die dag was de rit nog geneutraliseerd vanwege een botsing van twee motoragenten in Lith. Ja, wij weten ons als fietsregio wel op de kaart te zetten. Weet je nog, toen in 1996 de tweede etappe van de Tour door onze regio slingerde? Die dag had iedere café-eigenaar zijn terras uitgebreid tot een waar voetbalveld vol stoelen, terwijl de wielrenners in 15 seconden voorbij flitsten. En oh ja, het regende dat het goot. Onvergetelijk, ook voor de horecabazen in kwestie die er tot 2008 over deden om die klap te boven te komen. Toen gingen ze door de crisis failliet.

Ik hou van wielrennen. Ik kan er uren naar kijken. Nou heb ik de winnaars van de afgelopen 4 decennia nog ‘s bestudeerd maar ik ben er inmiddels achter hoe je de Tour de France wint. Heel simpel. Niet verder vertellen hoor maar het geheim zit hem in die laatste etappe. Als je dan een geel shirt aantrekt, dan heb je grote kans dat je de Tour ook daadwerkelijk winnend afsluit. Tenminste voor even, want meestal moet je na een paar jaar die trui weer inleveren. Trouwens … nou Lance Armstrong heeft toegegeven dat-ie doping heeft gebruikt, begin ik ook serieus te twijfelen aan zijn verhaal dat hij als eerste op de maan heeft gestaan. Jij ook?

Mark van de Veerdonk

About the Author