Published On: wo, jan 21st, 2015

Gemeenten verrast door faillissement Pantein

mark-vd-veerdonk3-289x30012Wist je dat krabben denken dat wij zijwaarts lopen. En de Ierse dansers van de mega-hit Riverdance, die eens furore maakten over de hele wereld,  kun je nou bellen als je een mierenplaag hebt. En tegen kalende mannen, zoals ikzelf, wil ik graag zeggen: “Nee heren, je wordt niet kaal, de haren verplaatsen zich enkel  naar je bilspleet”.  Tot zover mijn relativerende opmerkingen. Dan kan ik het nou gaan hebben over de echte ellende, bijvoorbeeld over de Brabantse poetshulp.

Ik ging van de week op bezoek bij mijn tante Grada in Schaijk. Ook deze keer kreeg ze weer een deja wie;  ze had wel het gevoel dat ze me eerder had gezien, maar geen idee waar en wanneer. Aan het randje van mijn koffiekopje kon ik zien dat haar buurvrouw roze lipstick gebruikt. Op mijn vraag waarom tante Grada haar koelkast open had staan, zei ze dat ze niet wist hoe ze de thermostaat in de keuken lager moest zetten. Ik keek er even in en heb haar toen meteen gefeliciteerd met de vijfde verjaardag van haar pot piccalilly. Vroeger deed  tante Grada alles nog zelf. Poetsen was haar lust en haar leven. Er werd toen gefluisterd dat ze in haar jeugd ten vondeling was gelegd in een bezemkast en was groot gebracht door een stofzuiger. Maar goed,  dat is verleden tijd.

Het verbaasde me wel dat tanta Grada nu geen thuiszorg krijgt. “Heb ik wel gehad, Mark, maar die zijn op de fles!” En ineens herinnerde ik het me weer. Zorgaanbieder Pantein-Vivent is failliet. En de poetshulp wordt nu voor het blok gezet: óf voor maar 10,18 euro bruto per uur gaan werken voor het Udense bedrijf Tzorg, of wegwezen. De gemeenten zeggen geen geld te hebben voor een loonsverhoging door een korting van het rijk. Hadden ze deze ellende nou echt niet kunnen zien aankomen? Geen idee hoeveel mensen in Oost-Brabant afhankelijk waren van de zorg van Pantein, maar voor al die mensen moet het een hard gelag zijn als straks hun vaste huishoudelijke hulp ineens niet meer komt. Tja, de zorg kantelt dat weet iedereen, maar de vraag is wel, wie zet de handel weer overeind?

Maar oké, laten we niet bij de pakken neerzitten!  (Regel 1 van de hiv patiënten vereniging Nederland: Ben positief.)

Mark van de Veerdonk

About the Author