Published On: vr, dec 30th, 2016

Hoe dwingt Schijndel geluk af?

imag0444-_-1359386282tn1

 Geluk is in zee vallen en met een vis in je bek weer boven water komen; geluk is bij een mooi meisje televisie kijken en de stroom valt uit; geluk is de mooiste man op het strand weg zien lopen … hand in hand met de 2e mooiste man. Geluk komt vaak totaal onverwacht. Toen ik laatst onze hond Sjeng zijn medicijn gaf, hoestte hij in mijn gezicht. Toch een fijn idee dat ik nou zelf ook voor een half jaar ontwormd ben. Want ook tegenslag kan een verrassend zonnige kant hebben. Zo heb ik laatst een gratis tatoeage gekregen achter op mijn benen: HR34BG in spiegelschrift.  Dat mijn vriendin veel te hard achteruit onze garage inreed, was dus puur geluk.

Maar geluk is niet altijd puur toeval, nee, met een beetje geluk, kun je geluk ook afdwingen. Dat weten jullie in Schijndel maar al te goed! Vijftien jaar terug was Schijndel namelijk nog een onbeduidend durpke, de postcode had drie cijfers achter de komma. Toen in 2001 bij de tweede Golfcrisis een derde wereldoorlog driegde, trokken mensen massaal naar Schijndel, want daar gebeurde alles toch ruim 25 jaar later. Maar kijk nou! De Glazen Boerderij is een trekker van jewelste, de café’s en winkels zitten bomvol. Er zijn zowaar 12 Bed and Breakfast-adressen. Skèndel is Booming! Maar hoho, dat kwam dus niet vanzelluf! Nee, er is geïnvesteerd  in evenementen, in aankleding van het centrum, in gratis parkeren, in de leefbaarheid en kwaliteit van de openbare ruimte. Terwijl heel Brabant amechtig lag te piepen over “die klotecrisis”, gingen jullie aan de slag.

Petje af, Schijndel! Daar kan de rest nog wat van leren. Ik trouwens ook, want ik begin ook altijd te laat. Zo ben ik voor het eerst een autobiografie aan het schrijven, maar zit al maanden te dubben over de hoofdpersoon. Als ik daar nou ’s wat eerder mee was begonnen. Net als met vrouwen. Mijn eerste bijna-bloot ervaring had ik op mijn 38e!? Veel te laat. Nee, was ik ook daar maar wat eerder mee begonnen, net als die Schijndelse jongens bij mij in de klas. Maar goed, dat is weer een heel ander verhaal en laat ik daar nou niet meer aan beginnen.

 

About the Author