Published On: do, feb 27th, 2020

Hoe helpen we Olland verder?

Mijn tante Lidewij was in haar jonge jaren persona non gratis. Ze heeft op meer hotelkamers gelegen dan de bijbel. Toen ze eens ziek was, raadde de dokter haar aan om een paar dagen uit bed te blijven. Tante Lidewij zei altijd dat ze van haar beroep haar hobby had gemaakt. Prima toch? Ze is overigens nooit getrouwd en is wonderwel kinderloos gebleven. Haar zus Nelleke was het tegenovergestelde. Die vouwde haar broeken op met de pijpen gekruist, zo preuts was ze. En dat is ze nog steeds. Als ze zich uitkleedt, slaat beneden de verwarming aan. En je raadt het al: Nelleke heeft 9 kinderen.
Ik moest aan mijn twee tantes denken toen ik van de week las dat Olland momenteel kampt met een bevolkingskrimp. Wacht, ik zal even google raadplegen, dan geloof je het tenminste: “ Het aantal inwoners in buurt Olland is met 3 inwoners afgenomen; van 583 in 2013 tot 580 in 2019.” Hellup, Olland loopt leeg! Over een paar jaar is deze ooit zo bruisende plattelandskern verworden tot een gekleurspoeld gehucht van tandprotheses en rollators.
Er moet dus wat gebeuren. Ik heb een idee. Ik neem aan dat er een condoomautomaat hangt tegen de muur café D’n Toel. Sloop dat ding nu van de muur, of nee nog beter, stop er alleen maar kapotte kapotjes in! En dan deel 2 van mijn plan: Sluit komende vrijdag vanaf 20.00 uur heel Olland af van het elektriciteitsnet. Een heel weekend lang! Nee, niet zeuren, geen enkel Ollands echtpaar of stel mag dan nog televisie, internet of licht in huis hebben. Moet je kijken wat er gebeurt. Ik voorspel dat ze over 9 maanden, begin oktober bij ziekenhuis Bernhoven de kraamsuite naar de intensive care moeten uitbreiden, zoveel jong Ollands spul wordt er dan op de aardkloot gezet . Kinderopvang blij, scholen gelukkig en Olland opgestuwd in de vaart der Rooise volkeren! Top!

Je vraagt je nou natuurlijk af of ik zelf kinderen heb. Nee dus. Maar ik krijg regelmatig de kids van mijn zus op bezoek. Van de week heb ik net voor ze kwamen, alvast zelf een liter sinas over onze vloerbedekking gekliederd. Spaart een boel ergernis.

About the Author