Published On: wo, mei 27th, 2015

In Landerd is metaal en karton ook plastic

Save-the-Panda_Groot-247x247[1]Er zijn verschillende manieren van recycling. Wist je bijvoorbeeld dat je dit jaar je oude agenda uit 1986 weer kunt gebruiken? Alle data vallen op exact dezelfde dagen van de week, dus je hoeft alleen maar al je ouwe afspraken weg te typexen, en klaar ben je.

Hergebruik zit ons Nederlanders in het bloed. Hoe oud denk je dat de uitdrukking “Je moet het kind niet met het badwater weggooien.” is? Die stamt uit de tijd dat Karel de Grote nog een kleintje was. En 100 jaar daarvoor aten ze bij ons in Slabroek al gescheiden afval. Kun je nagaan, zolang zijn we in Nederland al bezig met het scheiden van afval. En we komen telkens tot nieuwe inzichten.

In Reek, Schaijk en Zeeland mogen vanaf 1 juni ook metalen verpakkingen en drankenkartons bij het plastic afval, omdat het anders niet gescheiden kan worden. Plotseling blijken metaal en karton dus ook van plastic. Hoe komen ze daar zo ineens op? En de vraag is natuurlijk ook: Waar zijn al die zogenaamde milieudeskundigen en professionals tot nu toe mee bezig geweest? Je zou ze toch stuk voor stuk willen verzuipen in het Hoenderbosch (dat is die natte plas in Uden Zuid waarin sinds een paar jaar ook mensen wonen) .

Ik ben persoonlijk van mening dat er veel te weinig gebruik wordt gemaakt van het gezonde verstand van  ons, de nietswetende burgers. De Titanic is door 5000 professionals gebouwd en de Ark van Noach door één amateur. Kijk! En daarom zeg ik ook altijd, mensen laat je niet weerhouden door je ogenschijnlijke gebrek aan kennis. Begin gewoon ergens aan, en zie maar waar het schip strandt. Ik heb vorige week voor het eerst naakt geposeerd voor een klas van de Osse Muzelinck. Het was wel even wennen, vooral voor de leerlingen, want ze waren keramische schalen aan het maken, en ik deed het ongevraagd. Maar goed, je moet ergens beginnen, niet?

En natuurlijk, ik kreeg een boel kritiek, maar toen Jezus over het water liep, had je ook mensen die zeiden “zie je wel, hij kan niet zwemmen”. En veldrijden is ook begonnen met een slecht fietspad. Nee, ga er gewoon voor. En denk je na een paar pijnlijke mislukkingen “verdorie, als ik dát had geweten dan … “? Niks van aantrekken. Dat is “als”! Als Mozes een tomtom had gehad, dan had-ie in de Sinaï-woestijn ook wel een alternatieve route ingetoetst. En als je er niet tegen kunt dat mensen achter je rug om praten, dan had je misschien geen taxichauffeur moeten worden, hè hè.

Nog even enkele andere milieukwesties: Is een uiltje knappen geen dierenmishandeling? Waar blijft de eerste kerncentrale op zonne-energie? En valt het jouw ook op dat een naaldbos verdacht veel naar toiletverfrisser ruikt?

Mark van de Veerdonk

About the Author