Published On: di, jun 3rd, 2014

Maaspad nu officieel “ingewijd”

mark-vd-veerdonk3“Uien zijn de enige groente waar je om moet huilen.” Onzin, dan ben je zeker nog nooit met een bos radijzen in je gezicht geslagen. “Van kijken naar vissen word je rustig.” Ook flauwekul. Ooit gehoord dat er mensen in slaap vielen tijdens het snorkelen? En de laatste uitspraak die volgens mij óók niet klopt: “Sporten is gezond.” Geloof jij ‘t? Kijk, bij wandelen kan ik me dat nog voorstellen. Dat is gemoedelijk en bedaard. Daar hou je niks aan over. Ik ben ook van plan om binnenkort dat nieuwe Maaspad te gaan lopen dat vorige week door Nico Gerrits uit Beugen op ludieke wijze werd geopend – hij goot een flesje maaswater uit Eijsden in de monding van het Haringvliet in de Noordzee – maar beste wandelaars, hou het dan ook ludiek. Die 415 kilometer mag je gerust in een dag of 40 afleggen hoor.

Mijn neef Niko is een fanatieke outdoor sporter. Hij wil blijkbaar heel gezond doodgaan. Laatst heeft-ie op landgoed Bleijenbeek nog uren door het gras gekropen, is daar over zandhellingen en door vijvers geploeterd … en dat zou gezond zijn? Niko is gewoon een hele slechte golfer. Waarom maken ze die banen ook zo lang en die holes zo klein? Nee, soms is sport onbegrijpelijk. En waarom is er zoveel aandacht voor de 24 uurs race van Le Mans? Ik ben van de week drie keer 24 uur aan de race geweest, hoorde je niemand over!

Op de wc heb ik toen zitten kijken naar Roland Garros. Dat uitgerekend in Parijs wordt getennist, begrijp ik niet. Ga daar eens op een terras zitten. Er wordt nergens zo slecht geserveerd als daar. En wat een verwende lui zijn die tennissers toch. Als een stratenmaker om de 10 minuten zou gaan schaften, zou hij op staande voet worden ontslagen maar die tennissers komen er mee weg. Soms zijn ze zo blij dat een wedstrijd voorbij is, dan springen ze van pure blijdschap over het net. Zie je volleyballers niet doen, gelukkig. Ik hoorde dat alle tennissers uit de top 10 een persoonlijke trainer hebben. Oh, en de anderen hebben zeker een onpersoonlijke, die alleen maar hele algemene aanwijzingen geeft, die voor iedereen gelden. Geloof jij ‘t?

Nou vraag je je natuurlijk af, of ik zelf ooit gesport heb. Jawel, ik heb fanatiek geaquajogt …maar daar ben ik na mijn geboorte rigoureus mee gestopt.

 

Geen zweterig weekend gewenst door

About the Author