Published On: zo, okt 18th, 2015

Prijsuitreiking kleurwedstrijd Keldonkse molen

ongeduldige-kip-450x450Toen onze papegaai doodging, viel er toch wat van mijn schouders. Onze hond is doof en luistert naar de naam Sjeng. En alles wat in de dierentuin geen slurf heeft, is volstrekt irrolifant.

Zie hier een van mijn stiekeme geneugten, namelijk het spelen met woordjes. Als ik slager was hing er bij mij een bord: “Zoekt en gij vindt zult.” Van die dingen dus. Uiteraard heb ik veel meer binnenprettige bezigheden. In de Udense cafetaria Nardje bestelde ik van de week een broodje eiersalade en een broodje kipsalade om te kijken welke van de twee het eerste klaar zou zijn. Onze magnetron stop ik ook altijd 0.01 seconde voor tijd, zodat ik een beetje het gevoel heb, hoe het is om bij de explosieven opruimingsdienst te werken. M & M’s eet ik in de volgorde van de kleuren van de regenboog en na het kopen van wc-papier zeg ik steevast tegen de kassière dat het inderdaad minder is dan de vorige keer omdat ik over een tijdje definitief wil stoppen. Lekker.

Afgelopen  zondag organiseerde de Keldonkse molen een kleurwedstrijd voor kinderen. Ik had maar wat graag meegedaan. Een tekening inkleuren is koren op mijn molen. Je hoeft als volwassene allang geen donkere exhibitionist meer te zijn om je uit te mogen leven met een kleurpotlood.

Maar taal is toch wel mijn grootste liefhebberij. Toen ik las dat er in de Veghelse Regge was ingebroken en  dat de politie de sporen had veilig gesteld, dacht ik, “en nou het huis nog”. Afgelopen maandag gaf Schijndelaar Giri Rikkers in Veghel een lezing over zijn 7000 kilometer lange voettocht naar Jerusalem en hij had het daar over “de culturen van Europa en het nabije Oosten”, maar wat bedoelde Rikkers met dat laatste? Voor iemand uit Schijndel is Veghel het nabije Oosten, maar daar wisten de bezoekers van zijn lezing denk ik meer van dan de spreker, of niet?

Als taalfreak ben ik natuurlijk ook enorm benieuwd naar de nieuwste Dikke van Dale. Ik heb begrepen dat er 9000 woorden zijn geschrapt. Prima, wat moesten we nog met Verdonkhuwelijk of snuistergeld? Ik heb wel een voorstel om enkele bestaande woorden een nieuwe definitie te geven. Hier komen er een paar. Misschien (Nee, in twee lettergrepen). Toilet (Plek waar je kunt wachten tot je partner alle boodschappen uit de auto heeft gehaald). En tot slot het woord Lachen (Het beste medicijn. behalve bij diarree).

Mark van de Veerdonk

 

About the Author