Published On: wo, mei 7th, 2014

Scouting Schaijk doet heitje voor een karweitje

mark-vd-veerdonk3-289x3002Of ik als BBBer (Bijna Bekende Brabander) aan Goede Doelen doe, vroeg laatst iemand. Wat dacht je? Ik doneer maandelijks al mijn kleren aan stichting Humana. Die wassen het dan, leggen het in hun winkel in Eindhoven en daar koop ik het dan weer terug. Ik hou namelijk niet zo van wassen. Daarnaast geef ik ook regelmatig geld voor de arme kinderen van India, in ruil voor T-shirts van C&A. Van de week kwam de Slabroekse zwemvereniging de Waterratten nog langs met een collecte voor ons nieuwe zwembad. Heb ik een vol glas water gegeven. Ja, dat lijkt niet veel, maar als iedereen dat doet, is het zo vol. En sinds kort geef ik ook bloed. Je had ze moeten zien daar bij de Sanquin bloedbank in Veghel. “Keiblij” dat ze eindelijk eens iets uit de gemeente Uden kregen, al vroegen ze wel van wie het bloed was, dat ik in die twee literflessen bij me had. En dat is natuurlijk prima, want je moet wel kritisch blijven. Ook als donateur. Een collectant voor een blinde instituut in Cambodja kan het wat mij betreft schudden. Natuurlijk, ik kan best wat geven, maar ik ben toch bang dat de mensen er daar niets van terugzien. 

Helaas wordt mijn goedheid niet altijd op waarde geschat. Op paaszaterdag stond ik met een overvol winkelwagentje te wachten voor de kassa van de C1000 in Zeeland. Komt een kerel achter me staan met één flesje koffiemelk. Ik zeg vriendelijk: “sorry, maar ik heb nogal veel spullen, misschien kun je even wat meer gaan halen uit de supermarkt want ik ben nog zomaar niet klaar”. Wat denk je? Niks geen bedankje, een chagrijnige snauw kon ik krijgen. Ik laat me daar niet door van de wijs brengen. Diep in mijn hart ben ik namelijk nog steeds dat 10 jarige Welpje uit Heeswijk, met in zijn achterzak de Welpenwet 2: “Een welp is eerlijk, vriendelijk en zet door”. Eind jaren 60 is me dat met de paplepel ingeslagen. En gelukkig bestaan ze nog, de hulpvaardige jongeren, al heten ze tegenwoordig scouts. In Schaijk gaan ze op 9 en 10 mei weer langs de deur in het kader van “een heitje voor een karweitje”. Jammer dat het alleen in Schaijk is, anders hadden ze die twee dagen de voegen van onze schuur kunnen uitbikken. 

Een hulpvaardig weekend gewenst door 

Mark van de Veerdonk

About the Author

-