Published On: zo, feb 25th, 2018

Stapt Slabroek definitief uit de gemeente Uden?

Als je bij je ex een straatverbod hebt, mag je haar huis dan wel via streetview googelen, dan inzoomen en tegen het scherm gaan schelden? En heette de eerste Amerikaanse president inderdaad Abraham Linked in? Als inwoner van Slabroek weet ik inmiddels het antwoord, want we hebben sinds kort glasvezel. En dat is uitzonderlijk voor het Udense buitengebied. We zijn namelijk meegelift op een deal van Bernheze, die haar inwoners een gratis glasvezel-aansluiting aanbood. Aangelegd door het bedrijf E-fiber. Voor 200 euro per aansluiting is Slabroek inmiddels ook spekkoper. En zoiets smaakt naar meer. We moeten het Uden nog laten weten, maar Slabroek stapt eerdaags officieel over naar gemeente Bernheze. Dan zijn we ook af van dat gesleep met al die gekleurde kliko’s en plastic zakken.

Achteraf is Uden veel te gretig geweest om door het bedrijf Reggefiber glasvezel te laten aanleggen, zonder het buitengebied mee te nemen. Ik heb die ellende zien aankomen want ik was indertijd in de datsja van wethouder Bakermans en daar hoorde ik van zijn plan om alleen het centrum te digitaliseren. En nou zit de rest van Uden met de gebakken peren.

Alhoewel. Surfen op de digitale snelweg kan ook verslavend werken. Mijn neef Niko is zo’n junk. Van de week lag bij hem het internet er uit, en toen is hij beneden even met zijn vrouw gaan praten. “Ze lijkt me best aardig”, was zijn eerste indruk. Ik zag een graf van een computerverslaafde met op de zerk de tekst “Game Over”. En waar wordt de computer vooral voor gebruikt, denk je? Mijn vriendin zegt altijd: “Mannen zijn net spinnen; ook kleverige handjes als ze net op het web hebben gezeten”. Ik zocht laatst op google naar steunzolen, kreeg ik even later een oproep: “Hete single oma’s in Uw buurt willen kijken hoe groot u bent geworden.” Slik, en waar gaat dat heen? Is straks het gebruik van papier helemaal passé? Vreselijk, moet ik met een laptop mijn kont gaan afvegen. Nee, geniet, maar computer met mate.

Eindig ik met een laatste digitale vraag: Wie had de eerste iPad? Volgens de bijbel was Mozes de eerste mens die een tablet had die in direct contact stond met The Cloud.

About the Author