Published On: di, dec 30th, 2014

Te gek om los te lopen!

pips in sneeuwIk moet een beetje stil typen want Sjeng, onze mislukte Belgische labrador, slaapt net. En hij heeft zijn rust hard nodig. Sinds een klein weekje werkt-ie namelijk in Veghel bij de Mars op de inpakafdeling, en dat is best vermoeiend voor een hond; dozen dicht tapen en opstapelen. Nog twee dagen en hij heeft genoeg geld bij elkaar om zijn boete van 90 euro te kunnen betalen. Een bon die hij kreeg omdat hij niet aangelijnd over de Udense hei liep. Deze keer was hij daar dus zelf het haasje (haha). Maar Sjeng kon er niet om lachen, toen hij door drie agenten op de bon werd geslingerd. Ja, het waren er drie want in je eentje redt je het natuurlijk niet tegen zo’n loslopend hondje. Voor je het weet, gaat-ie blaffen. Ze waren overigens wel aardig en vriendelijk,  en “ of zijn baasje dat asjeblieft wél wilde vermelden, mocht hij hierover een pissig stukje gaan schrijven”. Nou bij deze.

Ach, zij konden er ook niets aan doen dat ze voor zoiets belachelijks de hei op waren gestuurd. Want dat is het wel: volstrekt idioot! Ik leg het nog één keer uit: De Udense Hei is een paar hectare stuifduin die al sinds jaar en dag door enorm veel mensen en dieren wordt gebruikt. Het stukje natuur is van iedereen; van de konijnen en een paar schichtige reetjes, van de mountainbikers, van de nordic zwalkers, van de Vogelwacht Uden, van de paarden en hun ruiters en dus ook van de loslopende honden. Alles kletsbilt al eeuwen heerlijk door mekaar heen. Heel Uden  geniet daar intens van. De hei staat voor vrij! Zo voelt dat. Maar nee, zo besloot de gemeente Uden, Staatsbosbeheer en andere natuurfreaks verzameld in Stuurgroep de Maashorst, het begrazingsgebied moet nóg groter! Waarom? Is het een bijzondere biotoop? Is het een noodzakelijke verbindingszone die van levensbelang is de biodiversiteit. Niks daarvan. We willen gewoon de grootste van Brabant hebben. Basta! En zo komt er binnenkort een afrastering om de Udense hei, paarden moeten buiten blijven, honden aan de lijn, en de oer-os (samen met de eveneens oud-inheemse politie) erin.

Zal ik het nog één keer roepen: Hallo staatbosbeheerlijkte  beleidsmafkezen, poten af van de Udense Hei! Die hei ís niet van jullie, die is van iedereen!

Oei, nou is Sjeng wakker!  Zie je nou wat je doet!? Als je binnenkort een slecht verpakte snickers of bounty tegenkomt dan is dat de schuld van Stuurgroep de Maashorst. Het is maar dat je het weet.

Ja, hij is braaf.

Mark van de Veerdonk

About the Author