Published On: wo, jan 7th, 2015

Veghelse jongeren naar Bureau Halt na fikkie stoken

mark-vd-veerdonk3-289x30012Ik begin dit jaar met enkele ontnuchterende feiten: Jehova’s Getuigen vieren geen Driekoningen omdat ze niet houden van mensen die ongevraagd ergens aanbellen.  Het huwelijk is de nummer 1 oorzaak van scheidingen. Iemand die goed kan luisteren, denkt meestal aan iets anders. En is je vrouw er één uit duizenden, besef dan dat er daar alleen al in Nederland zo’n 17 duizend van rondlopen, als je een beetje kunt tellen. Dus zo uniek is ze nou ook weer niet.

Ontnuchterend, niet? Hoort een beetje bij deze tijd. Ik zou dit jaar minder gaan drinken maar de dagen waarop ik dat goede voornemen heb volgehouden, waren op de hand van een vuurwerkslachtoffer te tellen. Ik heb uit pure frustratie onze kerstboom staan aftuigen (meest onbevredigende vechtpartij ooit!) Voor mensen die nog geen goede voornemens hebben, heb ik trouwens een leuk ideetje: Bedenk wat je allemaal op de laatste dag van 2014 hebt gedaan, en zet daar STOP voor.

En oh ja, voor enkele ouders in de buurt van die twee afgebrande scholen in Uden heb ik er ook eentje: ga naar de politie en zeg dat het jouw puber was  die het vuurwerk tegen de schoolruiten heeft geplakt. Scheelt je een heel jaar met een bezwaard gemoed.

Ach, ik snap het allemaal wel. Ik ben zelf ook ooit puber geweest. Tot mijn 18e was de meest basale vraag in het leven: waar laat ik mijn handen als ik dans. Ik voerde thuis geen klap uit. Oooh, wat was ik jaloers op daklozen, die hoefden in ieder geval hun kamer niet op te ruimen. En ik zag er ook niet uit. Ik had zo’n vlassig baardje dat leek alsof ik eerst mijn kin had ingesmeerd met velpon en daarna op de kat in slaap was gevallen. Mijn moeder was zielsgelukkig als ik eens het huis uit ging.

Zo zal het op nieuwjaarsdag bij die Udense gezinnetjes niet anders zijn gegaan. De ouders waren waarschijnlijk blij dat “hun klootjong” even de straat op waren. Maar deze keer met fatale afloop.

Besluit ik mijn eerste column van het jaar met een berichtje om over na te denken: De politie heeft dinsdag twee jongeren aangehouden na een korte achtervolging. Het duo probeerde een bankje in de fik te steken in de Jan van Galenstraat in Veghel. De jongeren zijn doorgestuurd naar Bureau Halt. (STOP dus.)

Een ontnuchterend weekend gewenst

About the Author