Published On: do, jan 17th, 2019

Waar sta jij in het Schijndelse angstspectrum?

Mijn tante Trui uit Oetelaar heeft lage schappenangst. In de Spar en de Jumbo koopt ze niets onder één meter hoogte. “Lagere producten zijn allemaal besmet, logisch want ze staan veel te dicht bij de bacteriële bodem! Niet kopen!” Als je bij Trui op de koffie gaat, zit ze alleen maar te mutsen over allerlei verborgen gevaren van het dagelijks leven. Wist je bij voorbeeld dat je van magnetrongolven onvruchtbaar wordt, tenminste als je het deurtje langer dan 5 seconden open laat staan? En onder Mickey Mouse plaktattoos zit LSD dat kinderen aanzet tot overmatig gamen en mobieltje kijken. “En Mark, kijk uit voor de toiletten in de sneltrein! Vorige week is een Belgische mevrouw nog vacuüm gezogen en toen ze na drie uur door de brandweer was bevrijd, bleek ze 25 kilo lichter.” En zo kwezelt mijn tante de hele dag door. Ik respecteer al die gevoelens, begrijp me goed, maar het is natuurlijk allemaal onzin.

Ik heb een tijdje angsttherapie gehad bij de GGZE in Veghel. Ik had namelijk vliegangst. Ik durfde zelfs geen postzegel meer op de luchtpost te plakken. In mijn therapiegroepje hebben we wat afgelachen. Zo had een ander angst voor de stilte ’s nachts, want “inbrekers hoor je niet”. En er was ook iemand die bang was voor hoge verkeersdrempels. Maar ook die laatste is er uiteindelijk overheen gekomen.

Ik heb me laten vertellen dat Schijndel ook een ernstige fobie heeft ontwikkeld, namelijk het zogenaamde Theatercomplex. Dat is vrij complex maar komt er ruwweg op neer dat je veel te lang bezig bent geweest met het krijgen van een nieuw theater waardoor je de kont tegen de krib gooit, nu het nieuwe theatercomplex eenmaal is opgeleverd. Het Brabants Muziektheater, de Boschwegse Toneelgroep, Docs in the City en Theatergroep Wildeman hebben tamelijk veel last van deze fobie. Nou heb ikzelf ook nog hele warme City-sentimenten, dus ik snap deze clubkes wel, maar toch zeg ik: “Koudwatervrees gaat niet vanzelf over. De enige remedie: Ga gewoon ‘s kijken in ’t Spectrum.”

Overigens, ik ben al ruim 8 jaar van mijn vliegangst af. Dankzij een Schijndelse ballonvaart. Dat was keileuk, al zal mijn papagaai me dat niet nazeggen.

 

 

About the Author