Published On: wo, feb 4th, 2015

Wethouders gaan non alcoholische uitdaging aan.

wk voetbal pool 2014 018Eerst enkele alcoholische feiten. Cognac kan geen kwaad … zolang je het niet drinkt.  De aarde draait sneller dan 1500 kilometer per uur om zijn as en dat merk je pas na 10 glazen bier. En vooruit, nog een laatste om het af te leren:  Een Brabander loopt per jaar gemiddeld 1800 kilometer, op zijn werk, thuis, naar de kroeg. En hij drinkt gemiddeld 120 liter alcohol. Dat is dus 1 op 15, best zuinig.

Mijn neef Niko uit Vortum Mullem is een drinker. Ik zag hem laatst 6 kratten zijn huis binnen slepen en vroeg of hij nou echt niet zonder kon. “Geen idee Mark, ik heb nog nooit zonder gezeten.” Hij zou beter moeten weten. Niko is vorig jaar nog vier maanden naar een kliniek geweest en is toen maar 2 maal naar huis gekomen. Dat was met carnaval en de kermis. Maar hij ontkent dat hij een drankprobleem heeft; “Ik ben afgelopen zomer 14 dagen volledig nuchter geweest! Ja, niet achter elkaar, maar toch …!” Hij kan het niet laten. Een fles wijn laten ademen wordt bij Niko nogal snel mond op mondbeademing. Hij heeft thuis de lichtschakelaar bij de plinten laten aanleggen. Dat zegt genoeg. Ik zei laatst dat hij professionele hulp nodig had. “Ja”, zei Niko, “van een ober”.

Enkele wethouders van de gemeente Mook en Middelaar en gemeente Heumen gaan de uitdaging aan om 40 dagen geen alcohol te drinken. Best stoer en wat ze zeggen klopt; “Zonder drank wordt het er echt niet ongezelliger op”. En je slaapt beter, je bent frisser in je hoofd en veel fitter. Allemaal waar. Ik mag zelf ook wel wat bewuster worden van mijn eigen alcohol gebruik.  Vooral op woensdagavond na het sporten. Dan drinken we “voor de gezelligheid”, maar mijn drankteam heeft onderhand een behoorlijk voetbalprobleem. Onze keeper heeft laatst een half uur op de wc van de kantine gezeten, op zoek naar zijn autogordel. Maar laat ik mijn hand in eigen boezem steken. Een keer was ik zo dronken, werd ik op weg naar huis aangehouden door de politie. “Zo mijnheer, waar denkt U dat U naartoe gaat?” Ik zeg: “Ik vrees naar het bureau, niet?”

Nee, alleen scheikundig gezien is alcohol een oplossing.

Mark van de Veerdonk

(ps. Na publicatie in de Maasdriehoek kreeg ik bericht van een zekere Nico uit Vortum Mullem die niets had met “dit soort humor” en er ook niet mee geconfronteerd wilde worden. Eindelijk fanmail!)

About the Author