Published On: wo, nov 12th, 2014

Zie ginds komt … ongelofelijk gezeik!

mark-vd-veerdonk3-289x300121Ken je de zes fases van het leven? Komen ze: 1. Je weet niets van Sinterklaas 2. Je gelooft in Sinterklaas. 3. Je gelooft niet meer in Sinterklaas. 4. Je bent Sinterklaas. 5. Je lijkt op Sinterklaas. 6. Je gaat Sinterklaas achterna.

Ik zit momenteel tussen fase 4 en 5 in. Een paar jaar terug was ik ‘m. Het indrukwekkendste briefje dat ik in een schoen vond, ging als volgt: “Hallo Goeie Heilige Man, Ik ben het hele jaar heel lief geweest. Of nou ja, soms, of eerlijk gezegd een keer of drie. Dus laat ook maar zitten, ik koop mijn eigen zooi zelluf wel. Houdoe.” Ja, de kinderen hebben het er maar moeilijk mee. “Hoezo komt Sinterklaas uit Spanje, op al zijn cadeautjes staat Made in China!”

Dit jaar hebben ook de volwassenen gemengde gevoelens bij de komst van Sinterklaas. Met de centrale vraag: Hoe ziet zwarte Piet er dit jaar uit? Want is het nu onderhand gedaan met dat relict uit de slavernij? Mag ik het zeggen? Wat een ongelofelijk gezeik! Hou toch op met dat schijnheilig, zogenaamd historisch verantwoord en politiek correct geneuzel. Mijn idee: Stop alle zeurpieten, die over racisme zitten te eikelen, in een zak, en hupla naar Spanje, enkele reis. Kunnen ze daar een volksfeest gaan verkloten. Ja, ga daar voor die stieren liggen in Pamplona! Ga voor mijn part sfeer snuiven op een Colombiaanse cocaplantage, of ga in Parijs levende standbeelden omduwen, als je hier maar wegblijft tot 6 december. Begrepen?

In Veghel zijn ze er niet gerust op, zo las ik. Daar worden dit jaar naast motor-, fiets-, vendel,- skate-, strooi-, samba-, schmink-, kado-, vlaggetjes- en pakjespieten, ook EHBOpieten ingezet. De organisatie verwacht komende zondag dus relletjes in de haven. En niet alleen van zwarte achterkleinkinderen van plantageslaven. Nee, er wordt ook een tegendemonstratie verwacht van blanken die ageren tegen de schimmel. “Waarom moet de Sint altijd met zijn kont op een blank paard zitten?”

En dat is nog niet alles: Ik heb al gehoord dat Ravenstein bij Kaarslicht dit jaar zal worden opgeluisterd met een protestactie van timmerlieden en herders. De herders vragen zich af waarom juist hun beroepsgroep altijd moet liggen slapen? Waarom geen accountants of herenkappers? En een woordvoerder van de timmerlieden liet weten dat ze voor eens en voor altijd duidelijk willen maken dat Jozef een uitzondering was, en dat “een gezonde timmerman wel degelijk zelf ook vruchtbaar kan zijn”.

Nee, we krijgen nog een boel gezeik dit jaar.

 

About the Author